Sosiaali- ja terveydenhuollossa valinnanvapaudella tavoitellaan erilaisia asioita, kuten palvelujen saatavuutta, kustannussäästöjä ja asiakaslähtöisyyttä. Henkilökohtainen budjetointi on yksi keino edistää näitä tavoitteita.
Kun asiakkaalle laaditaan henkilökohtainen budjetti, arvioidaan aluksi, mitä tuen tarpeita hänellä on ja mihin sote-palveluihin hän on oikeutettu. Tämän jälkeen palvelujen arvoa vastaava summa annetaan asiakkaan käyttöön siten, että hän voi itse valita sellaisia palveluja ja tukimuotoja, jotka parhaiten vastaavat hänen tarpeitaan.
Henkilökohtainen budjetointi edellyttää järjestelmän läpinäkyvyyttä ja kriittistä tarkastelua
Henkilökohtainen budjetointi edellyttää palvelujärjestelmältä läpinäkyvyyttä ja toimijoilta kykyä kriittisyyteen, sillä asiakkaan vapaus valita muuttaa palvelujärjestelmän toimintakulttuuria. Muutoksen mahdollistamiseksi on kyettävä paikantamaan palvelujärjestelmän piilevät valtarakenteet sekä tunnistettava asiakasta sekä osallistavat että sivuuttavat toimintakäytännöt.
Henkilökohtainen budjetointi on tulossa Suomeen
Henkilökohtainen budjetointi on tulossa Suomeen. Se on mukana tulevan hallituksen ohjelmassa, ja sitä on jo toteutettu muun muassa STM:n palvelusetelikokeilussa. Kaatuneessa sote-uudistuksessa henkilökohtaisesta budjetoinnista olisi säädetty valinnanvapauslaissa. Myös ESR-rahoitteisessa Avain kansalaisuuteen -hankkeessa (2016–2019) henkilökohtaista budjetointia on paitsi kehitetty myös tutkittu ja kokeiltu käytännössä erilaisissa asiakastilanteissa ja eri tavoin toteutettuna.
Skotlannissa henkilökohtaista budjettia on sovellettu 1990-luvulta alkaen. Avain kansalaisuuteen -hanke kävi tutustumassa Skotlannin malliin vuonna 2018. Poimimme sieltä mukaamme muutaman havainnon, joita olisi hyödyllistä pohtia myös suomalaista henkilökohtaisen budjetin mallia suunniteltaessa.
Skotlannissa henkilökohtainen budjetti on jokaisen tukea tai hoivaa tarvitsevan oikeus
Ensinnäkin Skotlannissa henkilökohtaisesta budjetista on säädetty lailla (Social Care (Self-directed Support) (Scotland) Act 2013). Avain kansalaisuuteen -hanke on osoittanut, että Suomessa henkilökohtaisen budjetin käyttöönotto olisi mahdollista jo nyt, ilman erillistä lainsäädäntöä. Kuitenkin henkilökohtaisen budjetoinnin yhdenvertainen saatavuus kaikkialla Suomessa edellyttää lainsäädäntöä. Samalla olisi mahdollista varmistaa toimintamallin turvallisuus, laatu ja riittävä valvonta.
Oikein toteutettuna henkilökohtainen budjetointi soveltuu kaikille
Skotlannissa on lisäksi tarjottava henkilökohtaista budjettia jokaiselle sosiaalihuollon hoiva- ja tukipalveluihin oikeutetulle asiakkaalle. Suomessa valinnanvapauslakiluonnoksessa henkilökohtainen budjetti kohdennettiin ensisijaisesti ikääntyneille ja vammaisille henkilöille.
Avain kansalaisuuteen -hanke on kuitenkin antanut viitteitä siitä, että rajoitteet saattavat olla tarpeettomia: henkilökohtaista budjetointia ovat onnistuneesti käyttäneet muun muassa aikuissosiaalityön asiakkaat, lapsiperheet, vammaiset henkilöt, päihdekuntoutujat ja jälkihuoltonuoret. Ihmisen tarvitsema neuvonta ja ohjaus sekä lähituki budjetin suunnitteluun ja käyttöön tulee järjestää.
Yksilölliset ja luovat palvelut ja toiminnot perinteisten palvelujen rinnalle
Skotlannissa henkilökohtaista budjettia voi käyttää paitsi sosiaali- ja terveyspalvelujen mutta myös yksityisen ja kolmannen sektorin palvelujen ja tukitoimien hankintaan. Olennaista on lähinnä se, että palvelut ja muut hankinnat liittyvät asiakkaan todennettuihin hoivan ja tuen tarpeisiin ja että valitut tukitoimet edistävät sovittuja tavoitteita ja ihmisen hyvinvointia.
Suomessa valinnanvapauslain luonnoksen mukaan henkilökohtaisella budjetilla olisi ollut mahdollista hankkia ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Asiakas ei siten olisi voinut valita esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluja, järjestöjen ja seurakuntien tukitoimia tai muita, omaan elämäntilanteeseensa soveltuvia henkilökohtaisia ja epätavalliseltakin tuntuvia ratkaisuja.
Myös tässä Avain kansalaisuuteen -hanke toimi toisin, ja asiakkaiden valta valita omaan tilanteeseensa sopivimpia toimintoja ulottui perinteisten sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkopuolelle.
Ihmisoikeudet ihmislähtöisen toiminnan kriteereinä
Mikäli henkilökohtaisen budjetin toteutus nojaa lähtökohtaisesti rajoituksiin, ei ihmisen vapauteen valita, on vaarana vahvistaa jo olemassa olevaa. Silloin ei mikään oikeastaan muutu. Skotlannissa henkilökohtaisen budjetoinnin toteutuminen rinnastetaan osin ihmisoikeuksien toteutumiseen. Ihmisoikeusperiaatteet ovatkin palvelujärjestelmässä hyvä asiakas- ja ihmislähtöisyyden mittatikku.
Teksti: Eeva Liukko, erityisasiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; ohjausryhmän jäsen ”Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi” -hankkeessa

HE 16/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_16+2018.aspx
HE 16/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_16+2018.aspx
HE 16/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_16+2018.aspx
Rousu, Sirkka (2019) (toim.) Henkilökohtainen budjetointi. Ihmislähtöinen toimintatapa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja. TAITO-sarja, Helsinki. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-142-4
Social Care (Self-directed Support) (Scotland) Act 2013 https://www.legislation.gov.uk/asp/2013/1/contents/enacted
Vastaa