Uudella lainsäädännöllä halutaan vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa
Näin uutisoi STM (25.4.2018): Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen lainsäädännöksi, jolla vahvistetaan ihmisten itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollossa.
”Työryhmä esittää, että potilaslaki ja sosiaalihuollon asiakaslaki yhdistetään ja lakiin lisätään itsemääräämisoikeuden tukemista koskevat säännökset. Uuden asiakas- ja potilaslain lähtökohtana on asiakkaan ja potilaan itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen. Jos ihmisellä on vaikeuksia toteuttaa itsemääräämisoikeuttaan, häntä pyritään tukemaan eri tavoin mielipiteiden ilmaisussa. Jos se ei onnistu, tietolähteinä käytetään ennalta tehtyä hoitotahtoa ja siihen sisältyviä toiveita.
Jos ihmisen itsemääräämiskyky on pitkäaikaisesti alentunut, hänellä on oikeus erityiseen suojeluun. Hänelle on tehtävä palvelutarpeen arviointi, laadittava itsemääräämisoikeutta turvaava suunnitelma sekä tehtävä päätökset, joilla turvataan tarpeiden mukainen asuminen, hoito ja huolenpito. Säännösten mukaan nämä on oltava tehtynä ennen kuin rajoitustoimenpiteitä voidaan käyttää.”
Laki sisältäisi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan ja potilaan osallistumiseen, kohteluun, itsemääräämisoikeuteen ja oikeusturvaan liittyvät keskeiset oikeudelliset periaatteet. Samalla kumottaisiin nykyiset sosiaalihuollon asiakaslaki ja potilaslaki. Lailla säädetään itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta ja itsemääräämisoikeuden rajoittamiselle asetettavista
edellytyksistä täsmällisesti ja tarkkarajaisesti. Samoin turvataan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyvä
kohtelu.
Uusina keinoina laissa olisi:
• Päätöksenteon tukeminen (luku 4. säännösluonnoksissa)
• Hoitotahto
• Itsemääräämisoikeutta turvaava suunnitelma
• Kuntoutusta ja itsemääräämisoikeuden toteutumista
tukevat palvelut. (lähde: STM Lotta Hämeen-Anttilan diaesitys)
Esitys lausunnolle kesäkuussa ja eduskuntaan syksyllä 2018
Säännöksiä on valmisteltu pitkään. Viime hallituskaudella ehdittiin antaa hallituksen esitys, mutta se raukesi eduskunnan vaihtuessa. Tällä hallituskaudella valmistelua on jatkettu entistä laajemmin alan asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.
Ehdotukset lähetetään lausunnolle kesäkuussa. Kesäkuussa järjestetään myös työpaja sekä muita kuulemisia. Tarkoituksena on, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle syksyllä 2018 ja uusi lainsäädäntö tulee voimaan pääosin vuonna 2020.
Henkilökohtaisen budjetoinnin kannalta mm. päätöksenteon tukemista koskevat säännökset kannattaa arvioida huolella.
Säännösluonnoksen mukaan asiakas voisi saada tukihenkilön.
Lue lisää työryhmän ehdotuksesta ja lain alustavista säännösluonnoksista.
Vastaa