Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi -hanke kumppaninaan Suunta- henkilökohtaisen budjetoinnin keskus ehdottavat, että tulevan hallituksen ohjelmassa osana sote-uudistusta päätettäisiin valmistella kansallinen henkilökohtaisen budjetoinnin tavoite- ja kehittämisuunnitelma käytännön kehitystoimineen ja resursseineen. Tässä ehdotuksemme:
Esitys hallitusohjelmaan (toukokuu 2019)
Ehdotamme sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen liittyvää kirjausta hallitusohjelmaan:
Henkilökohtainen budjetointi -toimintamallin kehittämistä jatketaan laatimalla tavoite- ja kehittämissuunnitelma, jonka mukaisesti käynnistetään kokeiluja eri kohderyhmille sekä tarvittavia kehittämistoimia. Kokeiluja tuetaan valtakunnallisin tavoittein ja kehittämisresurssein.
Kokeilut voidaan käynnistää nykyisten sote-lakien mukaisina – henkilökohtainen budjetointi ei ole kuitenkaan yhtä kuin palveluseteli. Henkilökohtaisen budjetoinnin mahdollisen kokeilulain tarve selvitetään. Kokeilujen tuottaman seuranta- ja tutkimustiedon perusteella täsmennetään tarvittava lainsäädäntö.
Perustelut
Suomessa 2010-luvulla toteutetut henkilökohtaista budjetointia kehittäneet hankkeet ovat olleet kaikki asiakasmääriltään hyvin pienimuotoisia. Hankkeissa on pystytty nostamaan esille onnistumisia ja kehittämistarpeita, jotka koskevat asiakkaiden asemaa, asiakastyöntekijöitä, asiakkuusprosessia ja budjetin määrittämistä, asiakkaan lähitukena toimivien tukihenkilöiden toimintaa, järjestämisvastuussa olevia organisaatioita, tietojärjestelmiä ja budjetista hankittujen tukitoimien maksutapoja sekä budjetin ajantasaista hallintaa. Myös verottajan tulkinta esim. suoramaksun osalta tarvitaan. Paljon on siis vielä kehitettävää, jotta HB-vaihtoehto olisi toimiva ja ihmislähtöinen toimintamalli.
Toukokuussa 2019 päättyvän Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointihankkeen kokemusten mukaan, kun HB-toimintamallia sovelletaan ihmislähtöisesti, se vahvistaa ihmisen osallisuutta ja aktiivista toimijuutta sekä valinnanvapautta. Asiakkaat ja myös työntekijät ovat olleet tyytyväisiä kun asiakkaan valitsemilla tukitoimilla on voitu vastata juuri heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa. Asiakkailla tulee kuitenkin olla aito mahdollisuus tarpeisiinsa ja sovittuihin tavoitteisiin vastaavan budjetin käyttöön ja sen hallintaan. Hanke kuvasi HB:n keskeiset elementit, joita voidaan hyödyntää kehitystyössä.
Yhteyshenkilöt ja lisätietoa
Olemme mielellämme käytettävissänne valmisteltaessa henkilökohtaisen budjetoinnin tavoite- ja toimeenpano-ohjelmaa.
Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointihanke ja sen kokeilupilotit: yhteyshenkilö hankkeen johtaja, yliopettaja Sirkka Rousu Metropolian Ammattikorkeakoulu, sirkka.rousu@metropolia.fi, puh. 040 714 5157
Suunta – henkilökohtaisen budjetoinnin keskus: yhteyshenkilö projektipäällikkö Petteri Kukkaniemi, Kehitysvammaisten palvelusäätiö, petteri@suunta.fi, puh. 040 540 4403. Asia oli esillä 2.5.2019 Suuntaamo -henkilökohtaisen budjetoinnin verkostotapaamisessa, joka toteutettiin yhteistyössä THL:n kanssa.
www.henkilokohtainenbudjetointi.fi -hankkeemme sivustolla on paljon tietoa asiasta
7.5.2019 ilmestyvä julkaisumme: Rousu Sirkka (toim.) 2019. Henkilökohtainen budjetointi: Ihmislähtöinen toimintatapa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi -kehittämishankkeen (2016–2019) tulokset ja kehittämisehdotukset sekä yhteenveto hankkeesta.
www.suunta.fi – kehittää ja verkostoi henkilökohtaista budjetointia kehittäviä toimijoita
Perälä Johanna ja Hiilamo Henna (toim.) 2019. Henkilökohtainen budjetointi ajattelu- ja toimintatapana. Sitran julkaisuja.
STM:n väliraportti palvelusetelimallilla kokeilevien henkilökohtaisen budjetoinnin hankkeiden väliarvioinnista 23.1.2019. STM julkaisu. Tiedote asiasta.
Vastaa