Hyviä kokemuksia

Kainuun soten pilotin päätösseminaarissa 10.4.2019 kuultiin sekä asiakkaiden että työntekijöiden kokemuksia kolmen vuoden hankeajalta. Kokemukset erityistä tukea tarvitsevien lasten ja omaishoitajavanhempien palveluista ovat olleet hyviä.
Kainuun sote on ollut yksi kuudesta pilottialueesta ”Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi” -hankkeessa.
Pilotti päättyy, kehittäminen jatkuu

Seminaarin aluksi Kainuun soten vastuuvalmistelija ja perhepalvelujohtaja Matti Heikkinen jäsensi valinnanvapautta eri näkökulmista ja sen merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Kainuun soten kehittäjäasiakas Kari Kähkönen kertoi miten merkityksellistä on toimia muiden samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa ja tulla kuulluksi myös toimintaa kehitettäessä. On hienoa, kun perusteltu kritiikki otetaan huomioon ja voi olla mukana ideoimassa uusia ratkaisuja. Erityislasten perheet kaipaavat joustavuutta tukitoimissa ja koko perheen tarpeiden näkemistä. Kainuun henkilökohtaisen budjetin kokeilu rajattiin liian tiukoin reunaehdoin, ja siksi vain vähän asiakkaita saatiin kokeilemaan HB-mallia. Perheet kuitenkin uskoivat, että henkilökohtainen budjetointi olisi mahdollistanut perheen tilanteiden muutokset paremmin huomioivia joustavia mahdollisuuksia käyttää sovittua budjettia erilaisiin tukitoimiin.
Kainuun soten yhteyshenkilö, suunnittelija Esko Pääskylä kuvasi Kainuun soten kehittämispolkua reaaliaikaisen budjetin seuraamisen kehittämisessä. Kehittämisprosessin hitaudesta ja vaikeuksista opittiin paljon. Aluksi asiakas piti kirjaa excel-taulukolla, lopuksi päästiin kokeilemaan mobiilimaksamista ePassi-järjestelmällä. Palkittuun Hyvinvoinnin palvelutarjottimeen lisättiin HB-tukipalvelut ja Omasoten salattua keskusteluyhteyttä kokeiltiin.

Hankkeen ohjausryhmän varapuheenjohtaja ja Kainuun soten kehittämisjohtaja Marita Pikkarainen kertoi, että STM:n palvelusetelimallilla toteutettava Kainuun soten HB-kokeilu jatkuu lokakuun loppuun asti, jolloin kaikki kokemukset HB:n kehittämisestä summataan. Vielä ei olla keskusteltu siitä, voisiko HB olla jatkossakin asiakkaiden valittavissa. Pilotin kokemuksista on hyötyä jatkossa, vaikka tietoa vaikutuksista ja vaikuttavuudesta tarvitaankin lisää. Myös asiakkaalla pitää olla jatkossa enemmän tietoa, jotta hän voi tehdä tietoisempia valintoja tarvitsemansa tuen järjestämisessä.
Projektipäällikkö Sirkka Rousu Metropolia Ammattikorkeakoulusta summasi yleisesti hankkeen tuloksia ja HB-toimintamallin keskeisiä elementtejä. Jatkossa pyritään saamaan aikaan kansallinen henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisohjelma: tarvitaan lisää kokeiluja ja tutkittua tietoa sekä paljon kehittämistyötä, viestintää ja tietojärjestelmien kehittämistä – mm. ajantasainen budjetin seurannan mahdollisuus. Rousu muistutti, että henkilökohtaisen budjetoinnin käyttäminen on mahdollista jo nykyisten sote-lakien puitteissa.

Palautetta päätösseminaarista
Alla muutama poiminta saamastamme seminaaripalautteesta:
”Napakka ja hyvä seminaari”
”Tiedän, missä henkilökohtiasessa budjetoinnissa mennään.”
”Sain vahvistusta kehittäjäasiakastoiminnan tärkeydestä, kuinka asiakasosallisuutta toteutetaan ihmislähtöisesti”
Lisätietoja
Kainuun soten päätösseminaarin esitykset ja tallenne löytyvät tapahtumasivun ohjelmasta.
Hankkeen puolivälijulkaisu Henkilökohtainen budjetointi – yksilöllinen ratkaisu asiakkaan tarpeisiin
Skotlannin opintomatkasta tehty matkaraportti (ks. uutinen) ja muu hankkeen kokoama materiaali, ks. Julkaisut.
Hankkeen loppuraportti tulee jakoon valtakunnalliseen päätösseminaariin 7.5.2019 ja sähköisenä hankesivustolle.
Osallistu keskusteluun
Keskustelua ja kehittelyä voi jatkaa esim. hankkeen perustamassa avoimessa Facebook-ryhmässä Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäjät.
Ilmoittaudu mukaan valtakunnalliseen päätösseminaariin 7.5.2019 ennen 29.4. klo 12!
Teksti: Projektipäällikkö Sirkka Rousu ja projektisuunnittelija Tiina Niskanen
Vastaa