Hyviä kokemuksia

Hämeenlinnan pilotin päätösseminaarissa 15.4.2019 kuultiin sekä asiakkaiden että työntekijöiden kokemuksia kolmen vuoden hankeajalta. Kokemukset lapsiperhe- ja vammaispalveluista ovat olleet hyviä.
Hämeenlinna on ollut yksi kuudesta pilottialueesta ”Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi” -hankkeessa.
Pilotti päättyy, kehittäminen jatkuu
Hämeenlinnan pilotin yhteyshenkilö ja Hämeenlinnan kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Marika Paasikoski-Junninen kertoi, että pilotissa 10 asiakasta lapsiperhe- ja vammaispalveluista kokeili henkilökohtaista budjetointia. Vahvuudeksi koettiin mm. se, että asiakas oli aidosti osallinen prosessissa ja että valittu tuki vastasi hyvin asiakkaan tarpeita. Asiakkaan oma vastuu kasvoi, ja asiakas sai samalla rahalla enemmän tarvitsemaansa palvelua. Joissain tapauksissa työntekijöiden työmäärä vähentyi.

Hämeenlinnassa huomattiin, että osa asiakkaista haluaa ottaa enemmän vastuuta tukensa järjestämisessä kuin muut. HB-avustajien rooli jäi selvittämättä: toiminta voisi esimerkiksi olla osa muuta tukihenkilötoimintaa, mikäli sitä vahvistettaisiin. Todettiin myös, että tavoitteet henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämiselle osana sote-rakenteiden kehittämistä olisi kannattanut määritellä tarkemmin. Jokin maksuväline myös tarvittaisiin – budjetin käyttö maksusitoumuksilla ei ole helppo ja käyttäjäystävällinen tapa.
Paasikoski-Junninen totesi, että Hämeenlinnan kaupungin sote-johtoryhmässä tullaan summaamaan hankkeessa saatuja kokemuksia ja arvioimaan jatko-askelia. Vammaispalveluissa henkilökohtainen budjetointi jatkuu jo, ja lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi -tiimissä se voisi myös olla hyvä vaihtoehto.
Keskustelussa Hämeenlinnan kaupungin sosiaalialan työntekijät kertoivat henkilökohtaisen budjetoinnin antaneen joustavuutta, ja asiakkuussuhde oli muotoutunut tasavertaisempaan vuoropuheluun perustuvaksi.
Asiantuntija Tuula Pehkonen-Elmi Diakonia-ammattikorkeakoulusta kertoi henkilökohtaisen budjetin määrittämisestä sekä kustannusten ja vaikutusten seurannasta.
Projektipäällikkö Sirkka Rousu Metropolia Ammattikorkeakoulusta summasi yleisesti hankkeen tuloksia ja HB-toimintamallin keskeisiä elementtejä. Hän arveli, että henkilökohtainen budjetointi tulee jatkossakin olemaan yksi vaihtoehto palvelujen järjestämiseksi. Hanke tulee ehdottamaan, että tuleva hallitus jatkaisi kehittämistyötä Suomessa, ja uusien kokeilujen myötä saataisiin lisää tutkimustietoa. Kehittämisohjelman tulisi olla tavoitteellinen, valtakunnallinen ja riittävästi resurssoitu.

Palautetta päätösseminaarista
Alla muutama poiminta saamastamme seminaaripalautteesta:
”Hyvää keskustelua”
”Sain vahvistusta ajatuksiini, ajankohtaista keskustelua”
”Tilannekatsaus henkilökohtaisesta budjetoinnista”
Lisätietoja
Hämeenlinnan päätösseminaarin esitykset löytyvät tapahtumasivun ohjelmasta.
Hankkeen puolivälijulkaisu Henkilökohtainen budjetointi – yksilöllinen ratkaisu asiakkaan tarpeisiin
Skotlannin opintomatkasta tehty matkaraportti (ks. uutinen) ja muu hankkeen kokoama materiaali, ks. Julkaisut.
Hankkeen loppuraportti tulee jakoon valtakunnalliseen päätösseminaariin 7.5.2019 ja sähköisenä hankesivustolle.
Osallistu keskusteluun
Keskustelua ja kehittelyä voi jatkaa esim. hankkeen perustamassa avoimessa Facebook-ryhmässä Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäjät.
Ilmoittaudu mukaan valtakunnalliseen päätösseminaariin 7.5.2019 ennen 29.4. klo 12!
Teksti: Projektipäällikkö Sirkka Rousu ja projektisuunnittelija Tiina Niskanen
Vastaa