Hb-asiakastyö on syksyn kuluessa käynnistynyt kaikissa kuudessa HB-piloteissa: Hämeenlinna, Pori, Tampere, Vantaa sekä Eksote ja Kainuun sote. Henkilökohtaisen budjetoinnin asiakasryhmät ovat moninaiset: mukana on lapsiperheiden varhaisen ja kevyemmän tuen asiakkaita, vammais- ja kehitysvammapalvelujen sekä aikuissosiaalityön asiakkaita. Muutamissa piloteissa suunnitellaan myös ikäihmisten mukaantuloa.
Kokonaisasiakasmäärä ovat vielä pieni: yllättävästikin asiakkaat eivät ole olleet kovin halukkaita valitsemaan HB-toimintamallia, jossa toimintavastuuta oman tuen ja palvelun järjestämisestä siirtyy enemmän asiakkaalla, vaikka samalla itselle sopivamman tuen valintamahdollisuus on kasvanut. Piloteissa pyritään siihen, että asiakas itse, mahdollisesti läheisten tuella, ensin pohtii omaa tilannettaan ja ehdotuksiaan. Näistä sitten keskustellaan työntekijän kanssa ja sovitaan mitä asiakassuunnitelmaan ja HB-budjettiin voi sisältyä.
Toisaalta myöskin työntekijät tarvitsevat johdon rohkaisua ja sisäistä vertaistukea ottaessaan uuden toimintatavan käyttöönsä. Tukena piloteissa toimiikin asiakastyöntekijöiden ja esimiesten erityinen HB-tiimi, joka keskustelee linjanvedoista ja kehittää yhteisiä käytäntöjä. Myös sisäistä konsultaatiota ja työntekijän kanssa rinnalla toimista tarvitaan, ja piloteissa onkin nimetty jokin työntekijöistä eräänlaiseen HB-tukihenkilön rooliin. Ongelmana juuri tehdyn hankkeen itsearviointikyselyn mukaan on työajan riittävyys, kun samaan aikaan ollaan monissa kehitysprojekteissa mukana ja asiakastyötä on muutoinkin paljon.
Hitaasti käynnistyneen HB-asiakastyön taustalla vaikuttaa myös epävarmuus sote-uudistuksen sisällöstä ja aikatauluista, vaikka hankkeessa henkilökohtaista budjetointia toteutetaan jo olemassa olevan lainsäädännön mukaan. Pilottialueiden maakunnissa valmisteltiin syksyllä myös hakemuksia STM:lle palvelusetelikokeilujen laajentamiseen, myös HB-osioihin. Parhaillaanhan hankkeemme lisäksi vain Keski-Uudenmaan sote-kokeilussa on syksyllä 2017 käynnistynyt HB-kokeilut. Maakunnissa odotetaan STM:n rahoituspäätöksiä vielä jouluksi.
Syksyn aikana jokaisessa pilotissa toteutui kehittävän arvioinnin työpajat, joihin osallistui 48 asiakastyöntekijää ja esimiestä. Pajoissa paikannettiin asiakkaiden palvelujen nykytilannetta ja kehittämistarpeita. Pajoissa oli innostunut ja kehittävä fiilis. Raportoimme hankkeen tähänastisista kokemuksista ja asiakasesimerkeistä 31.1.2018 klo 12 alkavassa seminaarissa Hämeenlinnassa (linkki alla).
Kevään 2018 aikana tiivistämme pilottien toiminnan fasilitointia sekä viestintää asiakkaille, kuntalaisille kuin muille työntekijöillekin. Pyrimme saamaan asiakasesimerkkejä ja kokemuksia paikallisen median avulla paremmin ihmisten tietoisuuteen mm. haastatteluin.
Jokainen pilotti on koonnut oman HB-toimintamallinsa organisaatioonsa ja valituille asiakasryhmille soveltuvaksi. HB-työpajoissa kehitämme keväällä 2018 mm. tätä HB-manuaalia, asiakkaan itsensä laatiman HB-suunnitelman sisältörunkoa, HB-budjetin laskentaa, samoin yhteistyötä asiakkaiden HB-palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa tehostetaan HB-infoilla. Pyrimme aktivoimaan myös asiakkaita mukaan yhteiskehittämiseen.
Kevään työlistalla on myös HB-avustajatoiminnan kehittämistarpeiden ja mahdollisuuksien selvittäminen ja rekry- ja valmennusmallien ideointia – aiheeseen paneuduttiin 17.11. olleessa seminaarissa (linkki alla). Viestintää kehitetään mm. pilottiorganisaatioiden viestinnän kanssa alueellisen median kiinnostuksen herättämiseksi. Henkilökohtaista budjetointia esittelevä piirrosvideo on juuri valmistumassa, ja suunnitelmissa on saada myös asiakas- ja työntekijähaastatteluja videoitua.
Kevään työsuunnitelmassa on myös opintokäynti Skotlantiin ja asiakkaan HB-käyttöliittymäproton kehittelyä. Kehittämistyötä hyödyttäviä opinnäytetöitä on myös vireillä. Päivitetty vuoden 2018 projektisuunnitelma julkaistaan tammikuussa. Seuraa nettisivujemme uutisointia.
Tässä linkki 17.11.2017 Ihminen edellä, lähiohjauksen tuella –seminaarin esityksiin ja niiden tallenteisiin.
Tässä linkki 31.1.2018 Henkilökohtaisen budjetoinnin kokemukset -seminaarin ohjelmaan. Ilmoittautumisaika päättyy 21.1.
Uutisoijana Sirkka Rousu, projektipäällikkö
Vastaa