Pirkanmaalla on selvitetty kuinka moni valitsisi henkilökohtaisen budjetin. Kyselyssä selvitettiiin myös asiakkaan tuen tarvetta HB-toimintamallin suunnittelussa ja käytössä. Tässä muutama otos selvityksestä.
Postitse, verkossa sekä haastatteluina tehty kyselytutkimus toteutettiin maalis-huhtikuussa 2018. Vastaajat olivat hankekuntien alueella asuvia pirkanmaalaisia vammaisia tai ikäihmisiä. Kyselytutkimukseen vastasi 820 vastaajaa.
Kuinka moni vastaajista oli kiinnostunut kokeilemaan henkilökohtaista budjettia?
Kyselyyn vastanneista 30 prosenttia oli kiinnostunut ja 26 prosenttia mahdollisesti kiinnostunut kokeilemaan henkilökohtaista budjettia (yhteensä 56 %). Suurinta kiinnostus oli vammaispalvelujen asiakkaiden parissa. Yleisimmät palvelutarpeet Pirkanmaalla olivat avustajapalvelut (143 vastaajaa), kuljetuspalvelut (115) ja siivouspalvelut (95), mutta eri kunnissa tarpeet olivat erilaisia: esimerkiksi Tampereella ja Ylöjärvellä ikäihmiset ja vammaiset olivat kiinnostuneita ostamaan myös liikuntapalveluja, ja osa asiakkaista innovoi rohkeasti omaan arkeensa sopivia palvelusisältöjä.
Asiakkaan tuen tarve budjetin suunnittelussa ja käytössä
Merkittävä osa kaikista vastaajista ilmoitti tarvitsevansa (53 %) tai mahdollisesti tarvitsevansa (20 %) apua henkilökohtaisen budjetin suunnitteluun ja käyttöön (yhteensä siis 73 %). Monet vastaajat, jotka eivät tällä hetkellä ole kiinnostuneita valitsemaan henkilökohtaista budjettia, kokevat silti tarvitsevansa apua.
Asiakkaiden tarvitsema tuki tällä hetkellä toteutuu pääosin omaisten ja muiden läheisten toimesta, sekä sosiaalipalvelua hoitavan ammattilaisen toimesta. Valinnanvapauslainsäädännössä tähän tuen tarpeeseen ei kiinnitetä riittävää huomiota, jolloin on riski, että HB-toimintamallista kiinnostuneet eivät pysty valintaa tekemään.
HB-tuen järjestäminen
HB-tuen / tukihenkilötoiminnan kehittämistarvetta ja -mahdollisuuksia selvitetään Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointihankkeessamme. Oletamme, että Suomeenkin tarvitaan järjestelmä, joka vastaa HB-tukihenkilöiden kouluttamisesta, rekrytoinnista, työnohjauksesta, palkkioista ymv. Valmisteilla olevaan asiakas- ja potilaslakiin on ehdotettu säännöstä, miten asiakkaan valinnanvapauden käyttöä koskevaa päätöksentekoa voidaan tukea (tuettu päätöksenteko). Säännösluonnoksissa ei kuitenkaan lainkaan varauduta organisoimaan HB-tuen järjestelmää. (tästä lausunnolla olevaan lakiluonnosta koskevaan STM:n 6.7.2018 uutiseen).
Lisätietoja
Pirkanmaan henkilökohtaisen budjetoinnin selvitys
Pirkanmaan valinnanvapaus-sivuston henkilökohtaisen budjetoinnin alasivu
Hanne-Maria Leppärannan blogikirjoitus 27.8.2018
Uutisen kokosi projektipäällikkö Sirkka Rousu.
Vastaa