Hankkeen ensimmäinen oppimisverkoston tapaaminen 7.6.2018 Tampereen Metso-kirjaston tiloihin kokosi lähes 30 osallistujaa eri puolilta Suomea.
Mukana oli monipuolinen osallistujajoukko: hankepilottiemme asiakastyöntekijöitä, joiden asiakkailla on henkilökohtainen budjetti, mmuutamia sote-palveluja käyttäviä asiakkaita, yhteistyökumppaneita hankkeen ohjausryhmästä sekä hankkeemme projektityöntekijöitä ja YAMK-opiskelija.
Päivää luotsasi Elina Ala-Nikkola. Päivä toteutui osallistavasti ja kokemuksia jakavasti. Työskentelimme erilaisilla osallistavilla tavoilla, jossa kaikki pääsivät keskustelemaan.

Oppimisverkoston johtoajatuksena oli ihmiskeskeisen HB-toimintamallin rakentuminen sekä miten asiakkaan ja työntekijän roolit ja asiakassuhde mahdollisesti muuttuvat.
Verkosto käynnistyi päivän kulun ja pelisääntöjen sopimisella (luottamuksellisuus, valokuvat ja syntyneen aineiston käyttö). Virittäydyimme teemaan valitsemalla jonkin hyvältä tuntuneen asiakaskokemuksen ja kertomalla siitä kumppaneille samalla tutustuen toisiin cocktail-kutsujen tapaan.
Jaoimme Skotlannin opintomatkan kokemuksia Kalamalja-tekniikalla ja pohdimme, mitä voisimme oppia sikäläisestä toiminnasta. Palvelujärjestelmän ihmisoikeuslähtöisyys, yksilöllinen joustavuus, ihmisen hyvä elämä tulostavoitteena ja mittarina – mm. näistä opimme. Kalamalja on rikastuttava tapa keskustella ja vaihtaa nopeastikin keskustelijaa rinkiin.
Pulmakioskissa jokainen jätti yhden henkilökohtaista budjetointia koskevan ratkaisua vaativan kysymyksen.

Osallistujat noutivat vuorotellen kioskista yhden kysymyksen, johon halusi vastata, ja muut osallistujat täydensivät ratkaisua ”parviälynä”. Näin saimme kymmeniin hankkeessakin meitä askarruttaneisiin kysymyksiin ratkaisuja tai ratkaisuehdotuksia, joita hankkeessa jalostetaan edelleen. Aineistoa hyödynnetään myös hankkeelle tehtävässä ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyössä.
Unelmien HB-toimintamallit tehtiin kolmessa pienryhmässä. Ryhmät esittelivät ehdotuksensa valitsemallaan tavalla, kuultiin mm. räppiä. Esitykset videoitiin, ja niitä käytetään hankkeen sisäisenä muistina.
Päivän päätteeksi kirjasimme työskentelyn pohjalta syntyneistä ajatuksista konkreettisia asioita, joissa vielä tarvitaan muutoksia ja parannuksia tai joissa on tehtävää.

Lattia toimi jälleen ”seinänä”, johon sijoitimme pareittain tehdyt ehdotukset parien mielestä sopivaan kohtaan x- ja y-akseleiden muodostamalle alueelle: helppo toteuttaa – vaikea toteuttaa, vaatii paljon työtä – vaatii vähän työtä. Näihin muutostarpeisiin ja parannusehdotuksiin pyritään löytämään käytännön ratkaisut hankkeen työssä.
”Muutoslattialle” sijoitettiin mm. ehdotuksia, jotka pitäisi olla helppo toteuttaa eivätkä vaadi paljon työtä: HB:sta tiedottaminen selkokielellä ja HB-mahdollisuudesta kertominen asiakkaalle.

Lopuksi vielä jaoimme ajatuksen tai fiiliksen, jonka oppimisverkostopäivä herätti. Päivä oli antoisa, saimme paljon pureskeltavaa hankkeelle ja omaan työhön, oli mukava tutustua kehittäjäkumppaneihin ja aika hurahti nopeasti. Oppimisverkoston tuottama materiaali ja valokuvat työskentelystä on jaettu osallistujille.
Kiitos osallistujille!
Seuraava oppimisverkosto on 1.10.2018 Tampereella klo 10-15 – seuraa HB-hankkeen tapahtumasivua ja tule mukaan! Aihe-ehdotuksia voit lähettää osoitteeseen henkilokohtainenbudjetointi@metropolia.fi .
Päivästä raportoi Sirkka Rousu, HB-hankkeen projektipäällikkö
Kuvat: Tiina Niskanen, HB-hankkeen projektisuunnittelija
Vastaa