Uudenmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja Timo Aronkytö ja kehittämisjohtaja Inka Kanerva kommentoivat 13.4.2017 blogissaan uudistuksen käynnistymisajankohtia ja sitä, millaisia asioita mm. henkilökohtaisen budjetoinnin valmistelu edellyttää.
Alla muutama poiminta blogitekstistä. Juuri näitä asioita Avain kansalaisuuteen -henkilökohtainen budjetointi -hankkeessamme kehitetään ja selvitetään tuottamalla seurantatietoa valmistumassa olevan arviointisuunnitelman mukaan. Väliraportin tietoa on saatavana 2018 ja 2019 keväällä kun hanke päättyy.
”…. On arvioitu, että asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin piiriin kuuluisi noin 30 prosenttia tulevan liikelaitoksen vastuulle kuuluvista palveluista. ….. Asiakkaiden kannalta aivan olennainen, pitkän siirtymäajan vaativa asia on henkilökohtaisen budjetin suuruuden arviointikyvyn kehittäminen maakunnassa.
Millä perusteella saa minkäkokoisen vuosittaisen budjetin? Millaisia palveluita budjetilla saa valita?
Miten vaikuttavuutta mitataan? Oleellinen osa tässä on asiakasohjaus ja palvelutarpeen selvittäminen.
Henkilökohtaisen budjetin järjestelmää ei voida luoda hallinnollisella tai liiketaloudellisella otteella, vaan se vaatii tuekseen valtavan sosiaalityön substanssiosaamisen. On vaarana, että ihmisille myönnetään liian pieniä tai liian isoja henkilökohtaisia budjetteja. ”
Vastaa