Hankkeemme ohjausryhmän jäsen tarkastelee Aspa:n Suuntaaja 2/2017 lehdessä henkilökohtaista budjetointia.
”Henkilökohtainen budjetointi on osoittautunut hyväksi keinoksi lisätä vammaisen henkilön itsemääräämisoikeutta. Budjetoinnin käyttöön ottaminen vaatii uskallusta irrottautua vanhoista toimintatavoista.
Valinnanvapauslainsäädännön valmistelussa on noussut voimakkaasti esiin henkilökohtainen budjetointi yhtenä palvelujen tuottamisen muotona. Henkilökohtaisessa budjetoinnissa asiakkaalle määritellään yhteisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella palveluihin kuluva summa, jolla asiakas voi vapaasti hankkia tarvitsemansa palvelut.
Maailmalla henkilökohtainen budjetointi on käytössä muun muassa Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Belgiassa ja Kanadassa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan henkilökohtaisen budjetoinnin vaikutuksia on pidetty pääsääntöisesti myönteisinä vammaisille henkilöille itselleen, ja myös lähipiirin kokemukset ovat olleet pääasiallisesti positiivisia. Kertomuksissa ei ilmene kovinkaan paljon kielteisiä kokemuksia. (Hatton & Waters 2011, Eriksson 2013).
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote oli vuosina 2011–2013 mukana Kehitysvammaliiton ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Tiedän, mitä tahdon! -projektissa, jossa kokeiltiin henkilökohtaista budjetointia. Kokemukset kokeilusta ovat hyviä.”
Lue lisää kokemuksista ja Riitan arvioista – tästä pääset lukemaan koko Riitan artikkelin.
Ja tästä löydät Suuntaaja 2/2017 lehden. Sen teemana on valinnanvapaus.
Vastaa