Mikä ihmeen henkilökohtainen budjetti? Henkilökohtainen budjetti on toimintamalli, joka edistää valinnanvapautta ja osallisuutta. Termi ohjaa käsitteenä ajattelemaan rahaa – rahan käytön suunnittelua ja kontrollointia.
Eikä niinkään hyvinvointia tukevien palvelujen käyttöä tai palvelujen käytön suunnittelua. Henkilökohtainen budjetointi (HB) ei käsitteenä kerro siitä, mitä se tavoittelee.
Termi henkilökohtainen budjetti on suora käännös englannin kielestä – Personal budget. Euroopassa henkilökohtaista budjetointia toteutetaan mm. self directed support –mallin avulla. Self directed support on termi, joka on kehitetty kuvaamaan sitä, miten kansalainen tai perhe voisi itse olla valitsemassa ne palvelut, joita he tarvitsevat saavuttaakseen itselleen hyvän elämän. Mitä self directed support on suomeksi? Suorapalveluvalinta – omapalveluvalinta – itsepalveluvalinta – henkilökohtainen tuki – itse johdettua tukea? Millainen käsite tai suomen kielen sana voisi kuvata yhtä aikaa montaa asiaa, kuten henkilökohtaisesti minua tukevia palveluja, itsemääräämisoikeutta, valinnanvapautta ja osallisuutta? Olisiko henkilökohtainen palvelubudjetti yksi vaihtoehto termiksi?
Asiakas itselleen sopivien palvelujen muovaajana

Palvelujärjestelmän muuttumisen lisäksi aktiivisen kansalaisuuden edistäminen muuttaa myös ammattilaisen ja asiakkaan välistä suhdetta. Henkilökohtaisen budjetoinnin palvelussa asiakas on oman asiansa asiantuntija, ja työntekijän tehtävänä on tukea asiakasta oman elämänsä ratkaisuissa. Vastaus on usein, että näinhän me jo sosiaalipalveluissa teemme, mitä lisäarvoa HB tähän tuo? Jos henkilökohtainen budjetointi on asiakkaille tuntematon, yhtä tuntematon HB ja sen hyöty on ammattilaiselle.
Tällainen muutos palvelujen käytön kontrolloinnista ihmisen yksilöllisten valintojen tukemiseen ei tapahdu nopeasti. Asiakaslähtöisyyden ja haastavista asioista keskustelemisen yhdistäminen voi olla ajatuksellisesti vaikeaa. Toisaalta liian nopea tarttuminen asiakkaan heittämään syöttiin asiakaslähtöisyyden nimissä tarkentamatta asiakkaan todellista motivaatiota, on tuonut myös kokemuksia asiakkaan sitoutumattomuudesta omiin valintoihinsa.
Todellisuudessa ”omat valinnat” ovat ehkä olleet nopeita pyrkimyksiä pois hankalista vuorovaikutustilanteista. Aito kohtaaminen ja tasa-arvoinen keskustelu mahdollistavat monipuolisen asioiden tarkastelun yhdessä, myös ikävistä asioista. Näin sekä työntekijä että asiakas voivat varmistua valintojen mielekkyydestä.
Kokemukset HB:stä ovat olleet kannustavia
Valinnanvapaus ja itsemääräämisoikeus vievät palveluohjauksellisen työskentelyn uudelle tasolle. Asiakkaan kuulluksi tuleminen ja itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen korostuvat henkilökohtaisessa budjetoinnissa. Palvelujen järjestämisen vaihtoehtona HB laajentaa asiakkaan mahdollisuuksia valita palvelut, joita hän haluaa käyttää ja joiden uskoo soveltuvan tarpeisiinsa. Samalla asiakkaiden mahdollisuudet hallita omaa elämäänsä kasvavat. Kokemukset henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilusta lapsiperhepalveluissa tai nuorten aikuisten tukemisessa ovat olleet kannustavia, mutta muutos vaatii vielä aikaa, jotta HB vakiintuu osaksi työkäytäntöjä tai palveluvalikkoa.
Kirjoittaja Ulla Huhtalo on Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointi -hankkeen sote-alan asiantuntija Saimaan ammattikorkeakoulusta.
Vastaa