Hanne-Maria Leppäranta Tampereelta on koonnut arvioivan muistion henkilökohtaisen budjetin eräistä laskentamalleista. Mukana myös arvio STM:n kesäkuulla lausunnolla olleesta ns.liukumamallin soveltuvuudesta sekä ehdotus miten HB-budjetti kannattaa laskea.
Leppäranta esittelee ja perustelee, miksi henkilökohtainen budjetti kannattaa laskea kunkin asiakkaan todellisten tarpeiden ja tukeen liittyvien tavoitteiden mukaisesti. Hänen arvionsa mukaan näin ei synny asiakkaan tilanteessa alibudjetointia, eli budjetti ei vastaisi asiakkaiden tarpeita. Mutta näin ei syntyisi myöskään ylibudjetointia, joka on myös riskinä hänen arvioimissaan muissa laskentamalleissa.
Asiakkaalla on aktiivinen rooli asiakasprosessissa itselleen ja tarpeisiinsa soveltuvien erilaisten palveluvaihtoehtojen selvittämisessä hänen käytettävissään olevien hintatietojen perusteella – tiedot saatavilla jo ennalta asiakkaan pohtiessa omaa tilannettaan ja toiveitaan esim. oppaissa, nettisivuilla.
Asiakkaan aktiivinen rooli erityisesti eräiden vammaisten ja ikäihmisten osalta voi edellyttää, että asiakkaalla olisi käytettävissä riittävästi lähitukea tässä arviointi- ja selvittelyvaiheessa. Asiakasprosessi Hanne-Marian arvion mukaan myös työntekijän työn kannalta tarkoituksenmukainen.
”Asiakassuhde voidaan nähdä myös yhteistyösuhteena, jossa sovitaan tarpeista, lopputuloksista ja parhaiten sopivista keinoista niiden tavoittelemiseen. Tässä mallissa henkilökohtaisen budjetin lopputulos ja palvelujen kautta saatu sisältö voimauttaa. … Henkilökohtaiselle budjetille sovitaan tavoite. Tavoite lähtee asiakkaan elämäntilanteesta ja palvelutarpeen arviossa esiin nousseista seikoista. Ikääntyneen ihmisen tavoitteena voi olla, että hän haluaa asua vielä kotona. Nuoren vammaisen tavoitteena voi olla itsenäistyminen lapsuudenkodista. Tuen tarpeet ovat asioita, joiden täytyy toteutua jotta tavoitteeseen päästään. Jotta ikäihminen voisi edelleen asua kotona, hän tarvitsee apua asioinnissa ja peseytymisessä. Tavoitteella ja koko palvelutarpeen arvioinnin prosessilla pyritään ohjaamaan asiakasta siihen, että hänen henkilökohtaisen budjetin avulla tekemänsä valinnat kohdistuvat niihin tuen tarpeisiin joihin vastaamisesta kunta on vastuussa. ” (muistio s.13-14.)
Henkilökohtaisen budjetin laskemisesta keskustellaan ja vaihdetaan kokemuksia 1.10.2018 Tampereella pidettävässä oppimisverkostossa.
*****
Muistion laatija Hanne-Maria Leppäranta on toiminut Avain kansalaisuuteen – henkilökohtainen budjetointihankkeen Tampereen pilotin projektikoordinaattorina, ja vuoden 2018 aikana Pirkanmaan henkilökohtaisen budjetoinnin selvityshankkeen projektipäällikkönä. Hän on Tampereen kaupungin sosiaalityöntekijä. Hanne-Marian suoramaksua käsittelevä pro gradu-tutkielman löydät näiltä nettisivuilta Julkaisut -alasivulta ”Opinnäytetyöt”.
Lisätietoja
Laskentamuistio HB-laskentamalleista Tampere 2018
Pirkanmaan HB-kyselytutkimuksen tutkimusraportti 2018
HB-oppimisverkoston 1.10.2018 tapaamisen kutsu ja ohjelma
Teksti: Projektipäällikkö Sirkka Rousu
Vastaa