Määräajassa annettiin 603 lausuntoa. Kuntalehti toteaa uutisessaan: ” Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseen kuuluvan valinnanvapauslain luonnoksesta lausuneista 71 prosenttia ei usko, että uudistus kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja”.
…Vaikka osassa valinnanvapauteen periaatteessa suhtaudutaan myönteisesti, lakiesitys saa erittäin paljon kritiikkiä. … Kaksi kolmasosaa lausuneista ei usko, että uudistus antaa asiakkaalle mahdollisuudet hakeutua omaan tilanteeseen sopivaan palveluun. Kriittisissä lausunnoissa korostuu näkemys, että tosiasialliset valinnanmahdollisuudet avautuvat vain osalle asiakkaista eli niille, jotka asuvat alueilla, joissa palveluita on tarjolla ja joilla on mahdollisuuksia ja kykyjä tehdä valintoja.
… Lausunnonantajat myös korostavat, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa toteudu aito markkinatilanne, koska tieto on epä-symmetristä ja rahoituksen hoitaa pääosin kolmas osapuoli.
… Peräti 76 prosenttia lausunnon antajista katsoo, että uudistus ei tarjoa asiakkaalle mahdollisuutta saada yhteen sovitettuja palveluita tarpeen mukaisella tavalla. Integraation ja toimivien palveluketjujen toteutuminen monituottajamallissa nähdään haastavana. Joissakin lausunnoissa integraation katsotaan jopa huonenevan siellä, missä se tällä hetkellä onnistuu.
Henkilökohtainen budjetointi ja tuettu päätöksenteko (lausuntoyhteenvedon sivulta 27 alkaen)
Valtaosa vastaajista (yli 70 %) katsoi, että valinnanvapausmallin säännökset henkilökohtaisen budjetin käytöstä antaisivat asiakkaalle täysin tai pääosin riittävät mahdollisuudet vaikuttaa tarvitsemiensa palvelujen toteutukseen. … Vaikka henkilökohtaiseen budjettiin suhtauduttiinkin lausunnoissa myönteisesti, tuotiin useissa lausunnoissa esiin riskit siitä, että uuteen järjestelmään siirryttäisiin liian nopeasti ja puutteellisen valmistelun jälkeen. …Useat lausunnonantajat toivat esiin, että henkilökohtaisen budjetoinnin laajamittaisen käytön vaikutuksista tarvittaisiin enemmän tietoa, ja sen edellyttämään palveluneuvontaan ja asiakkaiden tukemiseen täytyy pystyä varautumaan riittävästi….Monissa lausunnoissa toivottiin, että käyttöönotossa edettäisiin kokeilujen kautta, jolloin siitä saataisiin kokemusta ja jäisi aikaa järjestelmien luomiselle.
Lausunnonantajien mukaan tuettu päätöksenteko on kannatettava ja tärkeä toimintamalli ja sitä säänteleviä säännöksiä tarvitaan, koska tuen tarve tulee olemaan suurta. … Säännöksen perusteluissa esitetty arvio siitä, että tuettu päätöksenteko voitaisiin toteuttaa vapaaehtoisvoimin ja maakuntien välisenä ns. vaihtotyönä tuntui useimpien vastaajien mielestä pääosin epärealistiselta….Koska jo nykyinen sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö velvoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia laajasti selvittämään asiakkaalle hänen hoitoonsa ja palveluihinsa liittyvät asiat, kaipaisi ehdotettu sääntely usean palautteen antajan mielestä selkeyttämistä rajapinnoista ja päällekkäisyyksistä olemassa olevaan lainsäädäntöön ja virkatyönä tehtävään ohjaukseen, neuvontaan ja palveluohjaukseen.
Avain kansalaisuuteen -henkilökohtainen budjetointi -hanke jätti myös oman lausuntonsa
– lue tästä uutisesta lausuntomme sisältö
Moni vastaaja oli antanut samansuuntaista palautetta kuin mitä omassa hankkeen lausunnossamme nostimme esille henkilökohtaisesta budjetoinnista ja tuetusta päätöksenteosta.
Lue lakiehdotukseen annettujen lausuntojen yhteenveto tästä.
Lue lisää Kuntalehden ”Yhteenveto julki: Valinnanvapausesitykselle murskakritiikki” uutisesta.
Vastaa